Oroszkrém Torta
Hozzávalók:
Piskótához:
- Liszt: 300g
- Ccukor : 300g + kevés vanília
- Forró víz: 12 evőkanál
- Tojás: 6db ( M )
- Szódabikarbóna: 12g
- Kezeketlen citrom héja reszelve : 1/4
- Kezeletlen narancs héja reszelve: 1/4
Hozzávalók krémhez:
- Cukor : 170g
- Tojás sárgája : 3db
- Tej : 230ml
- Keményítő: 50g
- Vaj: 50g ( házi/termelői/igazi vaj a legjobb )
- Vanília rúd belseje vagy egy késhegynyi őrölt vanília
- Kezeletlen citrom héja : 1/4
- Kezeletlen narancs héja : 1/4
- Lapzselatin: 10g
- Zsíros, cukrozatlan állati tejszín: 1l ( ebből 400 g felvert hab a krémbe kerül)
- Porcukor: 5 evőkanál
- Habfixáló: 4csomag ( vagy a csomagoláson megadott mennyiség 1 l tejszínhez )
- Rum : 1dl
- Mazsola : 1 marék / vagy igazi gyümölcsdarabok ízlés szerint
Ezt a receptet két kiváló, önmagában is szuper receptből variáltam össze
olyanra, ahogy nekünk a legjobban ízlik.
Piskóta elkészítése:
A tésztához a 6 tojás fehérjéből habot verek,
amikor már majdnem kemény a hab, de még elcsúszik az edény oldalán,
hozzá adom a cukrot és a vaníliát is.
Kemény habbá verem, de azért ügyelek arra, hogy annyira ne legyen kemény,
mint egy habcsók, mert sütés közben a túl kemény habba keletkezett légbuborékok
szétpukkadnak és a piskóta össze esik.
Hozzá adom a sárgáját, ekkor viszont már csak a legkisebb fokozatn keverem a géppel
és épp csak annyira, hogy elegyedjen,
Majd lassan hozzá csorgatom a 12 evőkanálnyi forró vizet,
és közben kis fokozaton tovább keverem.
( a víz nem forrásban lévő kell legyen ,
csak csípősen meleg.
Ha bele dugjuk az ujjunk , akkor érezzük , hogy kicsit csípős )
Majd ugyancsak lassú keverés mellett,
jöhet a liszttel elkevert szódabikarbóna és a citrom és narancshéj is.
Kivajazott ,22 cm átmérőjű tortaformában
kb 40 -45 perc alatt 180 C ra előmelegített sütőben megsütöm.
Itt az idő azért sütőfüggő is, mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjét.
Tipp:
Amire nagyon figyelj, hogy semmiképp ne nyitogasd a sütőt menet közben,
mert a piskóta össze esik és légkeverést se használj, mert
ugyan ez történik!
Ha kész, kiveszem a formából,
hagyom kihűlni és 3 egyenlő részre vágom.
Krém elkészítése:
Tipp:
A tejszínt használat előtt legalább fél órával tedd be a fagyasztóba, így biztos a siker.
( persze , használhatunk cukrozott hulalát is, akkor nem kell se cukor se habfixáló ,
kevesebb a macera, azonban , ha csak nem vagy intoleráns, jobb az állati tejszínt )
Szóval ! Felverem a tejszínt!
Amikor már majdnem jó, már épp hogy csak folyós,
hozzá adom a habfixálót.
Tipp:
Általában 1 l - hez 4 tasak kell, de az a biztos ,
ha megnézitek mit ír az utasítás az általatok vásárolt fixálóhoz,
Hozzá adom porcukrot is.
Még verem egy kicsit, amíg teljesen meg nem keményedik,
de egy perccel sem tovább,
mert - és megint egy tipp
ha túlverjük, a tejszín helyett vajunk lesz és azt nem szeretnék!
Ha kész, mehet is a hűtőbe!
Ezután a tej egy részét egy shakerbe öntöm,
majd hozzá adom a keményítőt és a tojás sárgáját.
Jól össze rázom.
Persze ugyan ilyen jó, ha egy kis tálban simára keverjük.
Ezután a maradék tejet és cukrot felmelegítem egy lábasba,
vigyázok, hogy a cukor ne karamelizálódjon,
majd a tojássárgájás , keményítős eleggyel besűrítem.
Hozzá adom a reszelt héjakat és a vaníliát.
Majd, ha már nem főzöm tovább,
hozzá adom a vajat is.
Tipp:
Ha becsomósodna, semmi pánik, turmixold le és hagyd kihűlni!
Imádom, ahogy a vaníliamagocskák szeplőssé teszik a krémet.
A zselatin lapokat hideg vízbe áztatom , annyiba, hogy ellepje.
Amikor jól megszívta magát, kicsavarom.
Bele teszem egy kis lábasba a kicsavart lapokat
és épp annyi vizet öntök rá vissza ,
amibe épphogy fel tudom majd oldani.
Kicsit elkezdem melegíteni.
Nem forralom, csak épp melegítem, hogy eloldódjon.
A felmelegítős mozzanatot csak akkor csinálom,
amikor a krém már teljesen kihűlt és dolgozni akarok vele.
A kihűlt krémet átkeverem.
Az 1 l felvert tejszínből 400 -450 g - ot hozzá keverek
egy fakanál vagy egy kézi habverő segítségével,
Gyors határozott mozdulatokkal forgatom bele a habot,
de vigyázok , hogy ne törjem össze.
Majd óvatosan hozzá csorgatom a zselatint és így is jól egybe forgatom.
Tipp:
A zselatin ne legyen meleg, de ne is hűljön ki annyira, hogy megkössön.
Legyen kézmeleg.
A krémet 3 részre osztom, 2 egyenlőre és egy kicsire , ami a tetejére megy )
A kihűlt 3 részre vágott piskótából egyet egy tortakarikába helyezek.
Tortakarikát itt találsz:
edesstory.hu/termekek/tortaformak/14
Alá pedig egy tortaalátétet teszek,
kenek rá egy pici krémet, hogy ne csúszkáljon.
Alátétet itt találsz:
edesstory.hu/termekek/torta-alatet/64
Tipp:
A piskóta teteje kerüljön most alulra,
így ha púpos, ezzel a mozdulattal szépen korigálható.
A piskótát meglocsolom rummal.
Majd megkenem krémmel és megszórom friss gyümölcsökkel
vagy rumba áztatott mazsolával .
Ezután jöhet a következő piskóta,
amit ismét meglocsolokk rummal,
majd jöhet a krém , a krémre a mazsola vagy a gyümölcsök.
Aztán jöhet a harmadik lap is
és a tetejét végül befedem a maradék krémmel.
Ha kész, jól kihűtöm ( én a fagyasztóba tettem 1 órára )
majd óvatosan levettem a tortakarikiát.
Tipp:
Használj egy spatulát, segítségképp!
Spatulákat itt találsz:
edesstory.hu/termekek/kesek-es-spatulak-tortak-es-desszertek-kremezesehez/7
Szépen körbehúzom tejszínhabbal.
A tetejét a maradék habbal
egy habzsák és díszítőcső segítségével kidíszítem.
Díszítőcsövek közül itt válogathatsz:
edesstory.hu/termekek/tortadiszito-dekoracios--csovek-es-kinyomok-kremekhez/5