Pavlova
Fehércsoki Moussal és Mentás Málnaöntettel
Hozzávalók:
Habcsókhoz:
- Tojásfehérje : 6db
- Ecet: 1 1/2 teáskanál
- Kukoricakeményítő: 40g
- Cukor: 300g
Fehércsoki Mousshoz:
- Tej: 50g
- Zselatin lap: 3g (1,5 levél)
- Fehércsoki : 75g
- Tejszín : 250g ( magas zsírtartalmú, állati)
- Vanília kikapart belselye
Mentás Málnaöntethez:
- Málna: 400g (fagyosat használtam)
- Menta levél: kisebb csokorról a levelek leszedve és felaprítva
Habcsók Elkészítése:
Első lépésnek a sütőt előmelegítem 150 °C - ra.
A tojásfehérjéket elkezdem felverni.
Amikor már majdnem kemény a hab, de még el - el csúszik az edény falán,
akkor elkezdem apránként hozzá adagolni a cukrot
és ezzel együtt már kemény habbá verem.
Hozzá csorgatom az ecetet.
majd amikor már szép kemény , fényes habom van
hozzá adom a keményítőt is.
Tipp:
A hab akkor jó, ha csúcsos és extra kemény habos!
Legyél türelmes! Sokáig kell verni a habot, de megéri!!!
Nézd csak! Csúcszuper!!
Most mini pavlovákhoz volt kedvem,
így egy habzsákba töltöttem, a végén a kedvenc dekorcsövemmel.
Dekorcsövek közül itt válogathatsz:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe először egy , a képen látható formát nyomok ki.
Körkörös mozdulatokkal dresszírozom a habot a papírra.
Csillag végű csövet használva, ilyen szép, rózsához hasonló alakzatot kapok.
Majd ezután, az oldalán felfelé haladva nyomom tovább a habot, kis fészekké alakítva
Annyira imádom, hogy egyszerűen nem bírtam belőle csak egy fotót feltölteni
Tipp:
Ügyelj arra, hogy sütés közben meg fognak nőni!
Ezért megfelelő távolságra nyomkodd egymástól a kis mini habcsókokat.
És ugyancsak emiatt, nem érdemes nagy halmokat készíteni, mert, akkor
nem mini, hanem óriási pavlováink lesznek.
Egy 4-5 cm ármérőjű habcsókból nagyjából tenyérnyi méretű pavlova készül.
A 150 °C -ra előmelegített sütőben ,
90-100 °C-on nagyjából 1 órát sütjük.
Így kívül roppanós lesz, belül pedig ragacsos.
Ez a tökéletes állag egy pavlovának.
Ha csökkentjük a hőfokot és nyújtjuk a sütési ( szárítási ) időt ,
akkor az egész ki fog száradni és a belselye nem lesz ragacsos.
Ebből sem ment az egy fotó ...
Mentás Málnaöntet Elkészítése:
A málnát az össze aprított mentalevelekkel egybe forralom.
Botmixerrel kissé összedolgozom, így sokkal könnyebb paszírozni.
Majd egy apró lyukú szűrőn átpaszírozom, hogy teljesen magmentes legyen.
Egy isteni illatú, sűrű, enyhén savanykás, mentás öntetet kapunk.
Ez tökéletesen harmonizál a habcsók rendkívül édes ízéhez.
Ha nem kapsz friss mentát, használhatsz aromát is, melyet itt találsz:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
Fehércsoki Mousse Elkészítése:
Zselatin lapot beáztatom annyi vízbe, hogy ellepje.
Hagyom, hogy szépen kidagadjon a vízben.
Majd a tejet meglangyosítom,
a kidagadt zselatinlapot kicsavarom
és a langyos tejben feloldom
A fehércsokit vízgőz felett felolvasztom.
Tipp:
Ne lobogó víz felett olvaszd és ügyelj rá,
hogy a csokis edény alja ne érjen bele a forró vízbe.
Majd az olvasztott fehércsokit és a és a langyos, zselatinos tejet
össze keverem.
Teljesen feloldom, hogy szép sima állagú, csomómentes legyen.
Felverem a tejszínt.
Tipp:
A tejszínhab tökéletesre sikerül,
ha a felverés előtt fél órával beteszed a mélyhűtőbe.
Végül a tejszínhabot és a zselatinos , fehércsokis elegyet
egymásba forgatom.
Határozott gyors mozdulatokkal dolgozok.
Nem keverem!!! Forgatom! Ez nagyon fontos!
A moussot habzsákba töltöm
habzsákokat itt találsz:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
Majd a kis fészkekbe dresszírozom a mousset.
Megcsorgatom a málnaöntettel
Málnával és mentalevéllel díszítem
A Húsvét közeledtével pedig néhány Pavlova, igazi ünnepi dekorációt kapott,
igazi kis fészkecskéket is varázsoltam belőlük.
A fotókat a Galériában tekintheted meg!
A Galéria fotóit Szabó - Battancs Martin készítette
(20+) MS Photography & Film | Facebook