Hozzávalók:
- Túró: 750 g
- Búzadara: 80 g
- Liszt: 1 evőkanál
- Tojás: 4 db
- Cukor: 2 evőkanál
Forgatáshoz:
- Vaj: 120g
- Zsemlemorzsa: 200 g
A túrót a tojássárgájával áttöröm,
majd hozzá adom a lisztet és a búzadarát is és azzal is össze dolgozom.
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verek.
A cukrot csak akkor, adom a fehérjéhez,
ha a fehérjét már majdnem teljesen kemény habbá vertem.
A habot óvatosan a túrós masszához forgatom.
Majd állni hagyom a hűtőben kb 3 órát!
Jó tanács: a pihentetést semmiképp ne hagyd ki! Ez egy nagyon fontos lépés.
A búzadara szépen ki fog dagadni a masszában.
Amíg a massza pihen, a morzsát egy serpenyőben, a vajon aranybarnára pirítom.
Ezt a műveletet lassan fokozatosan csinálom,
nem hagyom , hogy hirtelen oda kapja a morzsát.
Vizet forralok egy lábasban,
ha felforrt, úgy állítom be a hőfokot, hogy gyöngyözve forrjon és semmiképp se lobogjon.
Ez nagyon fontos!
Majd vizes kézzel gombócokat formázok a masszából
és óvatosan a gyöngyöző vízbe engedem őket.
Egyszerre nem teszek túl sok gombócot a vízbe.
Hagyom néhány percig , amíg fel nem jön a víz tetejére.
Ha feljött itt még hagyom egy kicsit,
majd egy szűrőkanállal egyenként kiszedem és azonnal a morzsára helyezem,
majd még melegen, óvatosan bele is forgatom.
Itt nagyon kell vigyázni, mert ezek a gombócok nagyon lágyak ,
így nagyon óvatosan bánjunk velük.
A formájuk nem teljes gömbölyű lesz , hanem kicsit tojásdad alakú.
Tényleg nagyon óvatosan forgassuk!
Tálalhatjuk lekvárral vagy ahogy mi nagyon imádjuk, porcukros tejföllel.
Jó étvágyat!