Répatorta
Citromos Mascarpone Krémmel
Húsvéti Köntösben
Hozzávalók:
Piskótához:
(22 cm-es , magas falú formához, melyetmegtalálsz a shopban:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
- Sárgarépa: 400g reszelve (apró lyukún)
- Csipet só
- Narancshéj: 2 teáskanál reszelt (kezeletlen narancs hélya)
- Mandulaliszt: 200g
- Liszt: 200g
- Sütőpor: 14g
- Tojás: 4db (M)
- Cukor: 250g
- Olaj: 100ml
- Narancslé: 2evőkanál
Gluténmentesen is elkészíthető, ha a liszt helyett rízslisztet használ.
Az arányok ugyan azok maradnak.
Krémhez:
Mascarpone: 180g
Tejszín: 360ml ( magas zsírtartalmú, állati)
Porcukor: 180g
Vanília kikapart belselye
Citromlé : 2 evőkanál
Citromhéj: 1 citrom kezeletlen héja reszelve
Ha szükségesnek érzed 2 csomag habfixálót is tehetsz a tejszínhez
Burkoláshoz:
- Svájci Habcsók Vajkrém: Svájci Habcsó Vajkrém (edesstory.hu)
Díszítéshez:
- Ételfesték ( amilyen színt szeretnél )
a képen látható szín babakék vagy égkék és türkíz keveréke )
- Pár kocka csoki a fröcsköléshez
- Tojáscukor,vagy amihez kedved van
Piskóta elkészítése:
Első lépésként a szárazanyagokat keverem össze.
( mandulaliszt, liszt, sütőpor, sárgarépa, só, narancshéj)
A tojásfehérjéket elkezdem felverni,
amikor már majdnem teljesen kemény, de még kicsit megcsúszik az edény falán,
akkor apránként elkezdem hozzá adagolni a cukr felét
és kemény habbá verem.
A cukor másik felével pedig kihabosítom a tojássárgákat a narancslét és az olajat
A kihabosított tojássárgákat hozzá forgatoma tojáshabhoz
Tipp:
Ha robotgépet használsz, akkor a legkisebb fokozaton keverd a habba a sárgákat.
Használhatsz kézi habverőt .
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
Ne keverd! Úgy forgasd bele!
Végül a szárazanyagos keveréket is bele forgatom.
Majd egy 20 cm -es magas falú formát kizsírozok és lisztezek.
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
180°C- ra előmelegített sütőben 160 °C-on 50 percig sütöm.
Tipp:
Ez sütő függő is, érdemes kitapasztalni a saját sütődet.
Sütés közben ne nyitogassd az ajtót, mert a tészta össze esik,
légkeverést se használj, mert ugyan ez történik.
Mascarpone Krém Elkészítése:
Tipp:
A mascarponét kikeverem a porcukorral.
Elsőre úgy tűnhet, hogy a mascarpone alig bírja felvenni
ezt a cukormennyiséget, de légy türelmes, mert egyszer csak
hirtelen beindul és szépen egyneműsödik.
Ne keverd agyon, nem tesz jót neki!
Épp csak keveredjen össze egyenletesen.
Majd hozzá csorgatok egy keveset a tejszínből,
amikor elkezd elegyedni szépen hozzá öntöm az összes többi tejszínt is
és keményre habosítom.
Tipp:
A tejszínt használat előtt fél órával tedd mélyhűtőbe,
így garantáltan sikerülni fog!
Amikor a tejszínt hozzá öntöd a mascarponéhoz,
először fel fog higulni.
Ne ilyedj meg , csak türelmesen habosíts!
Ilyen állagú kencét kell kapj!
Majd beízesítem a citrom héjával és levével.
Tipp:
Ha szükségét érzed és nem bízol a krém stabilitásában,
nyugodtan keverj bele ehez a mennyiséghez 2 csomag habfixálót.
Egyébként ne tudom a kép mennyire adja vissza, de
fixáló nélkül is szuper jó tartása van, és ha kihűtöd
még szuperebb lesz.
Majdnem olyan eerős , mint egy vajkrém.
Most pedig jöjjön a legjobb rész!
A töltés és a díszítés.
Burkolásnak svájci vajkrémet használtam.
Ehez receptet itt találsz:
Svájci Habcsó Vajkrém (edesstory.hu)
A linken található receptből
dupla adagot használtam a burkoláshoz.
Kék színűre színeztem.
Kacsatojáskék színt szerettem volna elérni,
ezért egy kis türkízből és egy kis égkékből kevertem színt.
Egy fogvájó segítségével adtam a festéket a krémhez.
Tipp:
Láthatod, hogy ennyi krémhez is csak egészen kis mennyiségre van szükség.
Apránként adagolj és hagyj időt a festéknek,
mert idővel pár árnyalatot sötétedik.
Imádok ezzel a vajkrémmel dolgozni!
Egyrészt , mert nincs az a borzalmas vajas íze,
másrész pedig , mert tökéletesen lehet vele burkolni,
mégis habos és tökéletes a tartása.
A piskótát 3 lapba vágom
Az első lap alá egy torta alátétet helyezek,
így stabil és könnyedén mozgatható lesz.
Tortaalátét itt: az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
A karton közepére pedig egy kevés vajkrémet kenek,
hogy a torta ne tudjon lecsúszni az alátétről.
Tipp:
Ha pedig mégjobban szeretnéd megkönnyíteni a díszítést,
használj forgatható tortatartót,
melyek közül itt választhatsz:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
A vajkrém egy részét habzsákba teszem
itt találsz habzsákot:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
majd a tortalap pereme mellett,
gyűrű szerűen körbe nyomom vajkrémmel
A ascarpone krémet 2 részre osztom és az első adagot
a tortalap közepébe kenem egy kenőkés segítségével.
kenőkés itt:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
Majd ráhelyezem a következő lapot
és az előzőek szerint, ugyanúgy körbe nyomom a szélét vajkrémmel
A közepét is szintén megtöltöm a citromos mascarpone krémmel
Ráhelyezem a tetejét
Tpp:
Ha sütés után fejjel lefelé hűtöd ki egy gitterrácson,
az esetleges egyenetlenségek szépen korrigálódnak maguktól.
Töltéskor pedig szuper megoldást jelent, ha a torta alja lesz a teteje,
így még könnyebben tudod egyenletesre simítani a vajkrémet a burkolásnál.
Gitter rácsot itt találsz:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
Elkezdem körbe burkolni a vajkrémmel.
Először szépen felviszem egy spatula / kenőkés
segítségével a krémet a torta felületeire.
Az első rétegben csak kieglettelem a ,,lyukakat "
majd a második rétegben már eltüntetem a még kilátszódó felszíneket is.
És egy habkártya segítségével simára húzom a felületeket.
Habkártyák: az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
És most fantasztikus segítség egy forgatható tortatartó:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
Most jön egy kis varázslat:
Megolvasztom a csokit vízgőz felett.
majd egy ecset segítségével befröcskölöm az oldalát.
Az ecsetet a csokiba mártom, a torta felé tartom
és az ujjammal végig zondorázom az ecset tetejét,
így az szétfröcsköli a csokit.
Javaslom előtte próbáld ki egy papírlapon, hogy se túl sok,
se túl kevés csoki ne kerüljön a tortára.
Válassz erősebb szőrzetű ecsetet!
Majd egy habzsákba bele helyezek egy tetszőleges dekorcsövet
belekanalazom a maradék vajkrémet
Dekorcsövek közül itt választhatsz neked tetszőlegeset:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
És kis habcsókokat nyomok a torta tetejére.
A habcsókokra pedig egy - egy cukortojást ültetek
Tipp:
Ha egyedi tojást szeretnél, készítsd el fondantból.
Használj fehér fondant, színezd meg olyanra , amilyenre csak szeretnéd,
formázd meg.
Bespriccelheted ugyan csak csokival, vagy akár ételfestékkel is.
Fondant itt elérhető:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
A végeredményt megtekintheted jobbra , a galériában.
A kéekre kattintva, nagy méretben is meg tudod nézni.
A galéria fotóit Szabó - Battancs Martin készítette:
MS Photography & Film | Facebook