Répatorta Citromos Mascarpone Krémmel Húsvéti Köntösben

 

 

Répatorta

Citromos Mascarpone Krémmel

Húsvéti Köntösben

 

 

 

Hozzávalók:

 

 

Piskótához:

(22 cm-es , magas falú formához, melyetmegtalálsz a shopban:

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

 

  • Sárgarépa: 400g reszelve (apró lyukún)
  • Csipet só
  • Narancshéj: 2 teáskanál reszelt (kezeletlen narancs hélya)
  • Mandulaliszt: 200g
  • Liszt: 200g
  • Sütőpor: 14g
  • Tojás: 4db (M)
  • Cukor: 250g
  • Olaj: 100ml
  • Narancslé: 2evőkanál 

 

 

Gluténmentesen is elkészíthető, ha a liszt helyett rízslisztet használ.

Az arányok ugyan azok maradnak.

 

 

Krémhez:

 

 

Mascarpone: 180g

Tejszín: 360ml ( magas zsírtartalmú, állati)

Porcukor: 180g

Vanília kikapart belselye

Citromlé : 2 evőkanál

Citromhéj: 1 citrom kezeletlen héja reszelve

Ha szükségesnek érzed 2 csomag habfixálót is tehetsz a tejszínhez

 

Burkoláshoz: 

 

 

 

Díszítéshez:

  • Ételfesték ( amilyen színt szeretnél )

a képen látható szín babakék vagy égkék és türkíz keveréke )

  • Pár kocka csoki a fröcsköléshez
  • Tojáscukor,vagy amihez kedved van

 

 

 

Piskóta elkészítése:

 

 

 

Első lépésként a szárazanyagokat keverem össze.

( mandulaliszt, liszt, sütőpor, sárgarépa, só, narancshéj)

 

 

A tojásfehérjéket elkezdem felverni, 

amikor már majdnem teljesen kemény, de még kicsit megcsúszik az edény falán,

akkor apránként elkezdem hozzá adagolni a cukr felét

és kemény habbá verem.

 

 

A cukor másik felével pedig kihabosítom a tojássárgákat a narancslét és az olajat

 

 

A kihabosított tojássárgákat hozzá forgatoma  tojáshabhoz

 

 

 

Tipp:

Ha robotgépet használsz, akkor a legkisebb fokozaton keverd a habba a sárgákat.

Használhatsz kézi habverőt .

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

Ne keverd! Úgy forgasd bele!

 

 

Végül a szárazanyagos keveréket is bele forgatom.

 

 

Majd egy 20 cm -es magas falú formát kizsírozok és lisztezek.

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

180°C- ra előmelegített sütőben 160 °C-on 50 percig sütöm.

 

 

Tipp:

Ez sütő függő is, érdemes kitapasztalni a saját sütődet.

Sütés közben ne nyitogassd az ajtót, mert a tészta össze esik,

légkeverést se használj, mert ugyan ez történik.

 

 

 

 

Mascarpone Krém Elkészítése:

 

 

 

Tipp:

A mascarponét kikeverem a porcukorral.

Elsőre úgy tűnhet, hogy a mascarpone alig bírja felvenni

ezt a cukormennyiséget, de légy türelmes, mert egyszer csak

hirtelen beindul és szépen egyneműsödik.

 

Ne keverd agyon, nem tesz jót neki! 

Épp csak keveredjen össze egyenletesen.

 

 

Majd hozzá csorgatok egy keveset a tejszínből,

amikor elkezd elegyedni szépen hozzá öntöm az összes többi tejszínt is

és keményre habosítom.

 

Tipp:

A tejszínt használat előtt fél órával tedd mélyhűtőbe,

így garantáltan sikerülni fog!

 

Amikor a tejszínt hozzá öntöd a mascarponéhoz,

először fel fog higulni.

Ne ilyedj meg , csak türelmesen habosíts!

 

Ilyen állagú kencét kell kapj!

 

 

Majd beízesítem a citrom héjával és levével.

 

 

Tipp:

Ha szükségét érzed és nem bízol a krém stabilitásában,

nyugodtan keverj bele ehez a mennyiséghez 2 csomag habfixálót.

 

Egyébként ne tudom a kép mennyire adja vissza, de

fixáló nélkül is szuper jó tartása van, és ha kihűtöd

még szuperebb lesz.

Majdnem olyan eerős , mint egy vajkrém.

 

Most pedig jöjjön a legjobb rész!

A töltés és a díszítés.

 

Burkolásnak svájci vajkrémet használtam.

Ehez receptet itt találsz:

Svájci Habcsó Vajkrém (edesstory.hu)

A linken található receptből

dupla adagot használtam a burkoláshoz.

 

 

Kék színűre színeztem.

Kacsatojáskék színt szerettem volna elérni,

ezért egy kis türkízből és egy kis égkékből kevertem színt.

 

 

 

Egy fogvájó segítségével adtam a festéket a krémhez.

 

Tipp:

Láthatod, hogy ennyi krémhez is csak egészen kis mennyiségre van szükség.

Apránként adagolj és hagyj időt a festéknek,

mert idővel pár árnyalatot sötétedik.

 

 

 

Imádok ezzel a vajkrémmel dolgozni!

Egyrészt , mert nincs az a borzalmas vajas íze, 

másrész pedig , mert tökéletesen lehet vele burkolni,

mégis habos és tökéletes a tartása.

 

 

A piskótát 3 lapba vágom

 

 

Az első lap alá egy torta alátétet helyezek,

így stabil és könnyedén mozgatható lesz.

Tortaalátét itt: az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

A karton közepére pedig egy kevés vajkrémet kenek,

hogy a torta ne tudjon lecsúszni az alátétről.

 

 

Tipp:

Ha pedig mégjobban szeretnéd megkönnyíteni a díszítést,

használj forgatható tortatartót,

melyek közül itt választhatsz:

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

 

A vajkrém egy részét habzsákba teszem

itt találsz habzsákot:  

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

majd a tortalap pereme mellett,

gyűrű szerűen körbe nyomom vajkrémmel

 

 

A ascarpone krémet 2 részre osztom és az első adagot

a tortalap közepébe kenem egy kenőkés segítségével.

 

kenőkés itt:

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

 

Majd ráhelyezem a következő lapot

és az előzőek szerint, ugyanúgy körbe nyomom a szélét vajkrémmel

 

 

A közepét is szintén megtöltöm a citromos mascarpone krémmel

 

 

Ráhelyezem a tetejét

 

 

Tpp:

Ha sütés után fejjel lefelé hűtöd ki egy gitterrácson,

az esetleges egyenetlenségek szépen korrigálódnak maguktól.

Töltéskor pedig szuper megoldást jelent, ha a torta alja lesz a teteje,

így még könnyebben tudod egyenletesre simítani a vajkrémet a burkolásnál.

 

Gitter rácsot itt találsz:

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

 

Elkezdem körbe burkolni a vajkrémmel.

Először szépen felviszem egy spatula / kenőkés

segítségével a krémet a torta felületeire.

 

Az első rétegben csak kieglettelem a ,,lyukakat "

 

 

majd a második rétegben már eltüntetem a még kilátszódó felszíneket is.

És egy habkártya segítségével simára húzom a felületeket.

 

Habkártyák: az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

És most fantasztikus segítség egy forgatható tortatartó:

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

 

Most jön egy kis varázslat:

Megolvasztom a csokit vízgőz felett.

majd egy ecset segítségével befröcskölöm az oldalát.

 

Az ecsetet a csokiba mártom, a torta felé tartom

és az ujjammal végig zondorázom az ecset tetejét,

így az szétfröcsköli a csokit.

 

Javaslom előtte próbáld ki egy papírlapon, hogy se túl sok,

se túl kevés csoki ne kerüljön a tortára.

Válassz erősebb szőrzetű ecsetet!

 

 

Majd egy habzsákba bele helyezek egy tetszőleges dekorcsövet

 belekanalazom a maradék vajkrémet 

 

 

Dekorcsövek közül itt választhatsz neked tetszőlegeset:

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

 

És kis habcsókokat nyomok a torta tetejére.

 

 

 

A habcsókokra pedig egy - egy cukortojást ültetek

 

 

 

Tipp:

Ha egyedi tojást szeretnél, készítsd el fondantból.

Használj fehér fondant, színezd meg olyanra , amilyenre csak szeretnéd,

formázd meg.

Bespriccelheted ugyan csak csokival, vagy akár ételfestékkel is.

Fondant itt elérhető:

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)

 

A végeredményt megtekintheted jobbra , a galériában.

A kéekre kattintva, nagy méretben is meg tudod nézni.

 

A galéria fotóit Szabó - Battancs Martin készítette:

MS Photography & Film | Facebook