Sütőtök Krémleves
Hozzávalók:
- Sütőtök :( egész, pucolatlan ) 680 g
- Sertészsír : 1 evőkanál
- Akácméz : 2-3 evőkanál
- Tejszín : 1dl 3,5% ( nem cukrozott, nem főző, hanem sima hagyományos magas zsírtartalmú tejszín)
- Őrölt feketebors: késhegynyi
- Szerecsenydió : 2-3 késhegynyi
- Só : csipet
- Szervírozáshoz:
- Parmezán reszelve
- Tökmag
- Tökmagolaj pár csepp
- Pirított szalonna
Elkészítés:
A tököt megtisztítjuk, kibelezzük, felaprítjuk kockára, majd a zsíron egy lábasba kicsit átpirítjuk.
Felöntjük annyi vízzel , hogy ellepje.
Puhára főzzük és, ha nagyon elfőli a levet, kicsit mindig utántölthetünk.
Nem hagyok neki sok levet, mert inkább utólag higítom a kellő állagúra ha kész.
Leturmixolom, hozzá adom a fűszereket, a mézet és a tejszínt is, majd össze forralom .
Ha kész , tálalom.
A tetejét meghintem egy kevés parmezánnal. Vigyázni kell vele, mert rendkívül intenzív íze van.
Egy csepp tökmagolajat cseppentek a közepébe és pár tökmaggal is megszórom.
Ízlés szerint piríthatunk hozzá füstölt szalonnát is.
Jó tanács: Nagyon fontos a jó tök választása. Mindenképp édesebb fajtát válasszunk.
Sajnos nekem sikerült már olyan sütőtököt beszereznem, ami ehetetlen volt!
A Hokkadio , az orange és a nagydobosi szerintem a legfinomabbak.
Illetve a sütőtök akkor lesz igazán finom , ha már megcsípte a dér. Ez is nagyon fontos a jó választásnál.
Jó étvágyat!