Sütőtökös - Karamellás Csokitorta

Sütőtökös - Karamellás Csokitorta

 

 

Hozzávalók:

 

 

Kakakós Piskótához:

( 15 cm-es magas falú tortaformához ,

Tortaformákat itt találsz: edesstory.hu/termekek/tortaformak/14 )

 

  • Tojás (M) 6 db
  • Liszt 90 g
  • Cukor 120 g
  • Kakaópor 40 g
  • Fahéj késhegynyi
  • Sütőpor 1/2 cs
  • Narancslikőr 3 cl (triplisec/contreau ) a kész kihűlt kakaós piskótát ezzel locsoljuk meg ízlés szerint

 

 

 

Diós Piskótához: 

( 15 cm-es magas falú formához .

Forma itt: edesstory.hu/termekek/tortaformak/14 )

 

Ez csak fél adag, mert csak egy szelet diós pikótára van szükségünk.

 

  • Tojás: (M) 3 db
  • Cukor: 60 g
  • Liszt: 45 g
  • Dió 20 g
  • Sütőpor 1/4 cs

 

 

 

Sütőtökkrémhez:

 

  • Tejszín: 50 ml
  • Fehércsoki: 50 g
  • Sült sütőtök püré kihűtve: 80 g
  • Szerecsenydió: késhegynyi
  • Fahéj: 1/2 mokkáskanál
  • Mascarpone 30 g

 

 

 Étcsoki ganachehoz:

 

  • Tejszín: 200 ml
  • Étcsoki: 200 g ( minél magasabb kakaótartalom, annál jobb )

 

 

 

Karamell Krémhez:

 

  • Tejszín: 180 ml
  • Cukor: 80 g
  • Fehércsoki: 100 g

 

 

 

 

Kakaós Piskóta Elkészítése:

 

 

A tojásokat szétválasztjuk

és a fehérjéből habot verünk.

 

Amikor a hab már kemény , de még olyan csúszós az edény falán,

akkor adom hozzá a cukrot és

azzal együtt kemény habot verek.

 

Jó tanács:

Arra érdemes vigyázni, hogy a hab ugyan kemény legyen ,

de annyira nagyon keményre mégsem szabad felverni,

mert a kis légbuborékok nagyon feszülni fognak

a piskótában és sütés közben szétpukkadnak

és a piskóa össze eshet.

 

Ha kész a tojáshab,

adjuk hozzá a sárgákat,

ekkor viszont már kézi habverővel

vagy csak kis fokozaton dolgozzunk a géppel.

 

Majd jöhet bele a lisztben elkevert sütőpor

és kakaó és a fahéj is.

 

A tortaformát kicsit kikenem vajjal,

de épp csak vékonyan.

 

Kicsit kilisztezem és , ha valaki nagyon óvatos akar lenni,

az aljába vághat egy kis karika zsírpapírt is,

 

 

Jöhet a sütés!

180 c ra előmelegítem a sütőt,

majd 160 c -on kb 45 percig sütöm.

 

Azt viszont meg kell jegyezzem.....ez sütőfüggő

.... ti ismeritek a saját sütőtöket,

ki kell tapasztalni és ne felejtsük el,

hogy ez egy magasfalú forma.

 

Nekem a régebbi sütőmbe például

mindig megégett az alja,

ezért egy agyag fondues edénybe állítottam be

és úgy sütöttem.

 

A mostani sütőmben viszont működik a fenti módszerrel

160 fokon 45 percig.

 

Még egy jótanács!

Sütés közben ne nyitogassátok a sütő ajtaját,

mert tutira össze esik és sajna palacsinta lesz belőle.

 

 

Ha kész, hagyom kihűlni

és csak utána vágom fel.

 

Mindössze kétfelé, mert két lapra van szükség.

ízlés szerint meglocsolom narancslikőrrel. 

 

 

 Jó tanács:

A teteje legyen az alja , így ha kicsit púpos lesz,

az ezzel a trükkel elkendőzhető.

 

Diós Piskóta Elkészítése:

 

Az eljárás ugyan az, mint a kakós piskótánál ,

mindössze sütési időt csökkentettem,

25- 30 percre.

De tudjátok ! Sütőfüggő!

 

 

Sütőtökkrém Elkészítése:

 

 

Érdemes jó néhány órával előbb elkészíteni az alapot,

ugyanis a habosításhoz nagyon hidegnek kell lennie

és jót tesz neki néhány óra pihi.

 

Az sem gond, sőt..nagyon jó,

ha akár a krém alapokat már előtte nap este elkészítjük.

 

Ennek a fantasztikus krémnek egy fehércsokis ganache az alapja:

 

Egy hőálló tálba felaprítom a fehércsokit,

jó apró darabokra,

 

 

Majd felforralom a tejszínt

és ráöntöm a fehércsokira.

 

 

 Kevergetéssel teljesen feloldom benn a csokit,

ha szükséges átnyomom botmixerrel,

hogy teljesen egynemű legyen.

 

 

Majd mehet is a hűtöbe

( vagy néhány órára vagy egy éjszakára )

 

Ha kipihente magát, jól kihabosítom , 

 

 

Majd hozzákeverem a sütőtök pürét

és a fűszereket, majd a mascarponet.

 

Ekkor már nem keverjük nagyon,

épp csak annyira, hogy egynemű legyen.

 

( a sütőtökös részről lemaradt a fotó,

a krémet egy lentebbi fotón láthatjátok a rétegezésnél ) 

 

 

 

Étcsoki Ganache Elkészítése:

 

Az étcsokit egy hőálló tálba összeaprítom, 

Minél magasabb kakaótartalmút választunk, annál jobb!!

 

 

A tejszínt felforralom, ráöntöm a csokira.

 

 

 Kevergetéssel teljesen egyneműsítem.

 

 

és ez is mehet pihenni

ő ezzel igazából kész is van, nem habosítjuk.

 

 

Karamell Krém Elkészítése:

 

A cukrot világosra karamelizálom,

Közben, mokr a karamell már majdnem jó,

a tejszínt felforralom,

majd nagyon óvatosan a karamellhez csorgatom.

 

Nagyon kell vigyázni, mert futni fog.

 

Szépen minden cukornak el kell

oldódnia a tejszínben. 

 

Majd ezt az elegyet ráöntöm

a hőálló tálban összeaprogatott fehércsokira.

 

Ez is mehet pihenni és

pihenés után ( vagy néhány óra múlva , vagy másnap )

jól kihabosítjuk.

 

Most jön a rétegezés !

 

Állítható tortakarikába

( itt tudod megvásárolni : edesstory.hu/termekek/tortaformak/14 )

behelyezem az első kakaós lapot

( tudjátk, a teteje az alja )

 

Ne felejtsük el meglocsolni a narancslikőrrel !

 

A csokiganachet és az összes többi krémet

egy egy habzsákba töltjük

( itt tudod megvásárolni a habzsákot : edesstory.hu/termekek/habzsakok/6 )

kivágom a hegyét, kb 1 cm átmérőjűre,

vagy akár helyezhetünk bele,

még a töltés előtt, kör alakú díszítőcsövet

( amit az alábbi linken tudsz megvásárolni : 

edesstory.hu/termekek/tortadiszito-dekoracios--csovek-es-kinyomok-kremekhez/5 )

 

A kakaós piskóta széle mentén

gyűrűszerűen körbenyomom a piskótát

a csokiganacheos krémmel.

( dupla magasan csináltam, egymáson két sort ) 

 

 

Majd a közepébe kenek egy réteg sütőtökös,

majd egy réteg karamellás krémet.

 

 

 

Erre jön a diós piskóta .

 

Ezt vékonyan megkenem csokiganacheval ,

majd erre gyűrűszerűen nyomok egy réteget

ugyancsak a csokiganacheból

és a közepét megkenem karamell krémmel.

 

Majd jön a csokis piskóta,

 

ezt meglocsolom narancslikőrrel,

kétsor magasan rányomom

gyűrűszerűen a csokiganachet ,

 

majd a közepébe egy réteg sütőtökös,

majd egy réteg karamellás krémet kenek,

a fentebbiek alapján.

 

 

A maradék csokiganacheval körbe kenem,

illetve a megmaradt krémekből

az oldalára pöttyöket nyomok

 

és egy habkártya segítségével

(amit itt tudsz megvásárolni :

 edesstory.hu/termekek/habkartyak-es-simitok-tortak-burkolasahoz/9 )

simára húzom.

 

 

 

Bármivel díszítheted, amivel csak szeretnéd,

én kandírozott gyümölcsöket készítettem hozzá

( a receptjét itt találod : Kandírozott Gyümölcsszeletek (edesstory.hu)

 

 

 

Illetve volt egy kevés habcsók maradékom,

amit a tetejére halmoztam

( habcsók receptet itt találsz:  )

 

 

majd szakács fáklyával kicsit megkarmelizáltam.

 

(aranyport, arany festéket, aranyfóliát az alábbi linkeken találsz :

edesstory.hu/termekek/eheto-arany-es-ezust-folia/40

 edesstory.hu/termekek/eheto-csillamporok-glitterek/73

Lüszterek , selyemporok (edesstory.hu)

arany festék:

Folyékony ételfesték (edesstory.hu) A képen látható tortához a sugarflair matt arany ételfestéket használtam.

 

 

A végeredményt megtekintheted a galériában!

 

 

A fotókért köszönet Szabó - Battancs Martinnak

(4) MS Photography & Film | Facebook