Szaftos Márványos Kuglóf

Szaftos Márványos Kuglóf

 

 

Hozzávalók:

 

  • Sertészsír ( vagy 250g vaj is lehet) : 220g
  • Cukor: 150g
  • Vanília kikapart belselye
  • Tojás: 5db (M)
  • Liszt: 250g vagy - gluténmentesen : 190g sima rízsliszt és 60 teljes kiőrlésű rízsliszt
  • Sütőpor: 8g
  • Só: csipet
  • Tej: 55g / tejmentesen ugyanennyi növényi tej 
  • Kakaó: 30g

 

 

( A képeken látható süti sertészsírral, kókusztejjel és rízsliszttel készült glutén és tejmentesen)

 

Elkészítés:

 

 

Első lépésként a zsiradékot és a tojásokat a cukorral és a vaníliával jól kihabosítom.

Sertészsír esetében is ugyanúgy működik, mint vajjal.

Mindkét esetben a lényeg, hogy a zsíradék szobahőmérsékletű és puha legyen!!

 

 

Majd hozzá keverem a sütőporral és sóval elkevert lisztet.

 

 

Addig keverem, míg szép sima masszát nem kapok.

 

 

Az így kapott masszánkat kétfelé veszem és az egyik feléhez hozzá adom a tejet és a kakaót.

 

 

Teljesem simára és csomómentesre keverem.

 

 

Egy kizsírozott és kilisztezett kuglóf formába öntöm a masszákat.

 

Kuglóf formát itt tallhatsz:

Sütiformák aprósüteményekhez és desszertekhez (edesstory.hu)

 

A masszát többféleképp is bele lehet tenni a formába, attól függően, hogyan szeretnénk mintázni.

Én most csak egyszerűen, a fehéret alulra tettem, majd rákanalaztam a barna tésztát is.

 

 

Tipp:

Megsüthető egyszerű , gyümölcskenyér formában is. 

Ebben az esetben a sütési idő felénél, hosszában , középen

3cm mélyen vágjuk meg a sütit és így süssük tovább.

Elképesztően mutatós lesz majd!

 

A sütőt előmelegítem 170C-ra

és nagyjából 35 percig sütöm (alul-felül)

Mindig mondom, hogy a sütési iső és hőfok

csak egy jó kiindulási pont, de mindenképp ismerned kell a sütőd!

 

 

Tipp:

Légkeverést szabad használni, de nem kötelező.

 

 

A formában hagyom kihűlni és csak azután fordítom ki.

 

Tényleg elképesztően szaftos!!!

A kakós része már-már krémes heart