Vaníliás Keksz
Hozzávalók:
- Liszt: 500 g
- Cukor :150g
- Vanília kikapart belseje / vaníliáscukor 2 csomag
- Só : csipet
- Tojás: 2 db
- Vaj: 250 g
Ha csokis kekszet is szeretnénk , akkor szükség van:
200g tej - vagy étcsokoládéra és a formára, amibe a csokit kiöntjök.
Az összes hozzávalóból egynemű tésztát gyúrok,
majd fóliába tekerem és 1 órát a hűtőben pihentetem.
Kinyújtom a tésztát néhány mm vastagságúra.
Itt találsz eszközöket a nyújtáshoz:
edesstory.hu/termekek/egyeb-cukraszati-eszkozok/13
Kiszaggatom a kiszúrók segítségével.
kiszúrók közül itt válogathatsz:
edesstory.hu/termekek/sutipecsetek-es-kiszurok-kekszek--mezesek--fondant-diszek-keszitesehez/10
Majd 180 fokra előmelegített sütőben
15 percig sütöm (légkeverés nélkül )
Csoki ekészítése:
A csokit temperálom:
Vízgőz felett felolvasztom maximum 40 fokig.
Hőmérőt itt találsz:
edesstory.hu/termekek/csokolade-es-bonbonkeszites/2
Majd vissza hűtöm 27 fokig úgy,
hogy közben egy márványlapon vagy kövön esetleg valami hűvösebb felületen
egy csoki spatula segítségével terelgetem
és ha ezt elérte, kicsit vissza melegítem
a tejcsokit 29 az étcsokit 30 -31 fokosra
Ez lesz a használati hőmérséklet.
Csoki temperálásról bővebben itt :
link
Megtöltöm a formát.
Jól megrázogatom , hogy a felesleges levegőbuborékok távozzanak belőle,
Majd egy mozdulattal a felesleges csokit a spatula segítségével lehúzom róla.
Hűtöbe teszem, hogy megdermedjen,
majd kiveszem a formából .
Egy kevés olvasztott csokit kenek a kekszre
és hozzá ragasztom a csokilapokat.