Vaníliás Keksz

Vaníliás Keksz

 

 

Hozzávalók:

 

  • Liszt: 500 g
  • Cukor :150g
  • Vanília kikapart belseje / vaníliáscukor 2 csomag
  • Só : csipet
  • Tojás: 2 db
  • Vaj: 250 g

 

Ha csokis kekszet is szeretnénk , akkor szükség van:

200g tej - vagy étcsokoládéra és a formára, amibe a csokit kiöntjök.

 

 

Az összes hozzávalóból egynemű tésztát gyúrok,

majd fóliába tekerem és 1 órát a hűtőben pihentetem.

 

 

Kinyújtom a tésztát néhány mm vastagságúra.

 

Itt találsz eszközöket a nyújtáshoz:

edesstory.hu/termekek/egyeb-cukraszati-eszkozok/13

 

Kiszaggatom a kiszúrók segítségével.

 

kiszúrók közül itt válogathatsz: 

edesstory.hu/termekek/sutipecsetek-es-kiszurok-kekszek--mezesek--fondant-diszek-keszitesehez/10

 

 

Majd 180 fokra előmelegített sütőben

15 percig sütöm (légkeverés nélkül )

 

 

Csoki ekészítése:

 

 

A csokit temperálom:

 

Vízgőz felett felolvasztom maximum 40 fokig.

 

 

Hőmérőt itt találsz:

edesstory.hu/termekek/csokolade-es-bonbonkeszites/2

 

 

Majd vissza hűtöm 27 fokig úgy,

hogy közben egy márványlapon vagy kövön esetleg valami hűvösebb felületen

egy csoki spatula segítségével terelgetem

 

és ha ezt elérte, kicsit vissza melegítem

a tejcsokit 29 az étcsokit 30 -31 fokosra

 

Ez lesz a használati hőmérséklet.

 

Csoki temperálásról bővebben itt :

link

 

Megtöltöm a formát. 

 

 

Jól megrázogatom , hogy a felesleges levegőbuborékok távozzanak belőle, 

 

 

 Majd egy mozdulattal a felesleges csokit a spatula segítségével lehúzom róla. 

 

 

Hűtöbe teszem, hogy megdermedjen,

majd kiveszem a formából .

 

 

Egy kevés olvasztott csokit kenek a kekszre

és hozzá ragasztom a csokilapokat.