Tészta:
- liszt 500 g
- porcukor 100g
- zsír 150g
- tej 150 ml
- élesztő 20g
- tojás sárgája 2 db
Töltelék:
- darált dió 300 g
- porcukor 300 g
- baracklekvár ( házi baracklekvár kb 300-350g )
Máz:
- étcsokoládé 200 g
- vaj 200 g ( igazi vaj )
Elkészítés:
A lisztet a zsiradékkal elmorzsolom.
Jó tanács:
Ez a legfontosabb, mert, ha ezt kihagyjuk és mindent csak össze gyúrunk, a tészta gumis lesz.
A langyos tejbe a cukor egy részével felfuttatom az élesztőt ,
majd a zsíradékkal elmorzsolt liszthez adom.
A tészta összes többi hozzávalójával együtt egynemű tésztát gyúrok.
Ezután 3 egyenlő részre osztom.
Nagyon vékonyra nyújtom (majdnem gáztepsi méretűre)
Majd a nyújtófára feltekerve óvatosan egy zsírpapírral bélelt gáztepsibe helyezem.
Vékonyan megkenem igazi házi baracklekvárral.
Az általam készített baracklekvár semmilyen plusz adalékot nem tartalmaz.
Csak a gyümölcs és a cukor, hosszasan nagyon sűrűre főzve .
Receptet itt találsz: link ) Egyszerűen isteni !
A töltelékhez való porcukrot a daráltdióval össze keverem.
és a felét a lekvárral megkent tésztára hintem.
Elnyújtom a következő lapot is, majd a dióval meghintett réteg tetejére helyezem,
villával pár helyen megszúrkálom.
Megkenem baracklekvárral ezt a réteget is.
Majd meghintem a cukrosdió másik felével, ugyanúgy, ahogy az előző rétegnél is csináltam.
Végül elnyújtom a 3.lapot és a tetejére helyezem, majd ezt is megszúrkálom villával.
Letakarom és hagyom 1 órát pihenni , majd175 C - on 40-45 percig sütöm.
Ha kihűlt ,elkészítem a mázat!
Máz elkészítése:
Felolvasztok gőz felett 200g csokoládét.
Tipp: a csoki hőmérséklete a 40 fokot ne haladja meg,
majd hozzá teszem a szoba-hőmérsékletű vajat és elkeverem teljesen simára.
Most már csak, akkor teszem gőz fölé , ha a vaj nem akar elolvadni.
Ha kész a máz, a kihűlt süti tetejére csorgatom
és egy kenőkéssel, határozott mozdulattal szép simára húzom.
Nézzétek a végeredményt!