Zserbó

Tészta: 

 

  • liszt 500 g 
  • porcukor 100g 
  • zsír 150g
  • tej 150 ml
  • élesztő 20g 
  • tojás sárgája 2 db 
 

Töltelék

 
  • darált dió 300 g
  • porcukor 300 g
  • baracklekvár ( házi baracklekvár kb 300-350g )
 

 Máz:

  • étcsokoládé 200 g 
  • vaj 200 g ( igazi vaj ) 
 

 Elkészítés:

 
 A lisztet a zsiradékkal elmorzsolom.
Jó tanács: 
Ez a legfontosabb, mert, ha ezt kihagyjuk és mindent csak össze gyúrunk, a tészta gumis lesz.
 
 
 
 A langyos tejbe a cukor egy részével felfuttatom az élesztőt ,
majd a zsíradékkal elmorzsolt liszthez adom.
A tészta összes többi hozzávalójával együtt egynemű tésztát gyúrok.
 
Ezután 3 egyenlő részre osztom.
 
 
Nagyon vékonyra nyújtom (majdnem gáztepsi méretűre)
 
 
 
Majd a nyújtófára feltekerve óvatosan egy zsírpapírral bélelt gáztepsibe helyezem.
Vékonyan megkenem igazi házi baracklekvárral. 
Az általam készített baracklekvár semmilyen plusz adalékot nem tartalmaz.
Csak a gyümölcs és a cukor, hosszasan nagyon sűrűre főzve .
Receptet itt találsz: link ) Egyszerűen isteni !
 
 
A töltelékhez való porcukrot a daráltdióval össze keverem.
 
 
 és a felét a lekvárral megkent tésztára hintem.
 
 
Elnyújtom a következő lapot is, majd a dióval meghintett réteg tetejére helyezem,
villával pár helyen megszúrkálom. 
 
 
Megkenem baracklekvárral ezt a réteget is.
 
 
Majd meghintem a cukrosdió másik felével, ugyanúgy, ahogy az előző rétegnél is csináltam.
 
 
Végül elnyújtom a 3.lapot  és a tetejére helyezem, majd ezt is megszúrkálom villával.
 
 

Letakarom és hagyom 1 órát pihenni , majd175 C - on 40-45 percig sütöm.

Ha kihűlt ,elkészítem a mázat!

 

Máz elkészítése:

Felolvasztok gőz felett 200g csokoládét.
 
 

Tipp: a csoki hőmérséklete a 40 fokot ne haladja meg,

 
majd hozzá teszem a szoba-hőmérsékletű vajat és elkeverem teljesen simára.
Most már csak, akkor teszem gőz fölé , ha a vaj nem akar  elolvadni.
 
 
Ha kész a máz, a kihűlt süti tetejére csorgatom
és egy kenőkéssel, határozott mozdulattal szép simára húzom.
 
 
Nézzétek a végeredményt!