Tarte készítése perforált tarte gyűrű segítségével

Tarte készítése perforált tarte gyűrű segítségével

 

 

 

A francia tarte süti nem más, mint  egy omlós, édes linzertésztából készített pite,

amit bármilyen krémmel, töltelékkel, gyümölccsel megtölthetünk, amihez csak kedvünk van.

Mindemellett nem csak finomak, hanem rendkívül mutatósak is.

Recept már több is került fel róla az Édes Story receptek  menüpontjába:

Epres - Vaníliás Tarte (edesstory.hu)

Tonkás - Csokis Mogyorópralinés Tarte (edesstory.hu)

 

Ebben a bejegyzésben viszont kitérnék kimondottan azokra a dolgokra, amikre figyelni érdemes,

hogy a siker garantált legyen!

És persze néhány szó magáról a tarte formáról is esik!

 

 

 

 

Miért lyukacsos a tarte forma oldala?

 

 

 

 

Bizonyára sokan tudjátok, hogy a tarte formák oldala apró kis lyukakkal van ellátva.

Ennek az az oka, hogy a kis lyukakon keresztül a gőz el tud távozni a tésztából.

Itt pedig fel is hívnám a figyelmet arra, hogy nagyon fontos az is, hogy a tészta aljából is el tudjon távozni a gőz!

Ennek érdekében két dolgot tehetünk:

 

- Az egyik, hogy megszurkáljuk a tészta alját

a másik

- Hálós szerkezetű sütőlapra helyezzük a tésztával bélelt tarte formákat és azon sütjük ki.

 

 

 

 

Linzer tészta és a tarte forma

 

 

Az elkészített linzertésztát minden esetben kinyújtott állapotban ki kell fagyasztani,

mielőtt elkezdenénk a formákat kibélelni vele.

Erre azért van szükség, mert a tészta olyan lágy, hogy nem tudnánk vele dolgozni.

 

 

 

A legegszerűbb módja ennek, ha az elkészített tésztát két sütőpapír közt nyújtjuk ki,

és egyenletes felületen a fagyasztóba helyezzük!

 

 

Az így kifagyott tésztával már sokkal könnyebb dolgozni.

A tarte forma segítségével ki lehet szaggatni a tésztából a tarte-ok alját.

Majd az oldalához egyenlő szélességű csíkokat vágunk a fagyos tésztából

és kibéleljük vele a formák oldalát is. 

A felesleges tésztát, ami felfelé túllóg, egy éles késsel le lehet vágni.

 

 

 

 

Ezt követően, a tésztákkal bélelt formákat vissza helyezzük a fagyasztóba!

Közvetlenül a fagyasztóból kivett tarteokat fogjuk sütni!

Erre azért van szükség, mert a lágy és puha tészta eldeformálódna, leomlana, felhólyagosodna stb..

így viszont szépen és egyenletesen fog sülni!

 

 

 

 

Tarte forma anyaga és tisztítása

 

 

A tarte gyűrűk készülhetnek fémes anyagból vagy hőálló műanyagból.

Mindegyik variáció tökéletesen alkalmas a sütik elkészítésére.

A tisztításuknál viszont érdemes odafigyelni, hogy puha ruhával, karcmentesen mosogassük el, meleg, mosogatószeres vízzel!

Majd hagyjuk megszáradni!

Így sokáig megőrizhetjük a szép állapotát és a minőségét!

 

Az oldalunkon több féle tarte formát is találsz:

az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)