Macaron
Francia Módszerrel
Hozzávalók:
- Mandulaliszt: 80g
- Porcukor: 85g
- Tojásfehérje: 65g
- Borkő 1/8-ad teáskanál
- Vanília kikapart belselje
Amire még szükséged lesz:
- szűrő / szita
- habüst / tál
- gépi habverő
- digitális grammos mérleg
- habzsák : az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
- díszítőcső: az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
- ételfesték, ha színeset szeretnél: Gél állagú ételfestékek (edesstory.hu)
- spatula / keverőkanál: az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
- szilikonos zsírpapír vagy macaron sütő lap : az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
Elkészítés:
Itt is néhány tippel kezdeném rögtönn az elején,
ahogy azt az olasz variációnál is tettem.
- A legeslegfontosabb!
Ne használj zsírtalanított mandulát, paleo
mandulalisztet!
Mindenképp magas zsírtartalmú
mandulalisztre van szükségünk.
Az őrölt, darált mandula is teljesen
tökéletesen megfelel, természetesen a héja
nélkül.
- Az arányokat mindenképp tartsd be
és mérj pontosan!
- A pihentetett tojásfehérje alatt azt értjük,
hogy nyugodtan 2 nappal
a készítés előtt válaszd szét a tojásokat
és a fehérjét hagyd pihenni a hűtőben.
- Az edény tisztasága nagyon fontos,
mert nem verődik fel a hab,
ha szennyeződés kerül bele
Az elkészítését ugyan úgy kezdjük, mint a másik macaronnál.
Az alapvető különbség a cukorszirup elhagyása lesz.
Első lépésként a 150g mandulalisztet és a 150g pocukrot összekeverem
Majd egy kávédaráló segítségével jól átdarálom.
és itt megint jön egy tipp:
ne külön - külön daráld a cukrot és a mandulát, mert a mandula zsírtartalma miatt,
bele ragad a kávédarálóba és masszásodik az egész.
Az átdarált cukros mandulát szépen átszitálom.
Ne aggódj! Ha szépen összedaráltad a porcukorral,
ez korántsem lesz olyan macerás, és időigényes
mintha nem darálod össze.
Sőt! Elárulok egy titkot!
Ha szépre sikerül a darálás és sietek,
nem is mindig szitálom át
és így is mindig nagyon szép sima a textúrája.
Ezután felverem a tojáshabot.
Amikor már majdnem teljesen kemény,
de még csúszik az edény oldalán,
akkor hozzá adom a borkövet és a cukrot,
majd a vaníliát is.
Kemény, csúcsos habbá verem.
Itt meg is állnék néhány szóra!
Biztos sokatokban felmerüla kérdés:
Minek a borkő...?
Nos, a borkő savas,
így stabilizálja a tojásfehérjét
és segíts, hogy még keményebb és
tartósabb habunk legyen.
Ha nincs borkő,
természetesen megfelel pár csepp citromlé
vagy pár csepp ecet is.
Amikor tökéletes a habom,
hozzá forgatom a cukros mandulalisztet.
Tipp:
Fontos, hogy nem robotgéppel,
hanem egy keverőkanállal , spatulával tedd mindezt.
melyekből itt választhatsz:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
Először csak egy kevés mandulalisztet kezdek el
beleforgatni, majd fokozatosan hozzá adom az egészet.
Fontos:
Nem keverem, hanem forgatom,
gyors, határozott mozdulatokkal, hogy
minél kevésbé törjön a hab.
Nem szabad agyon dögönyözni,
mert az sem tesz neki jót, Épp
csak annyit, amennyire szükség van!
Tipp:
Ezen a ponton adtam hozzá a színezéket.
Ha több színt szeretnél, vedd annyi felé a masszát,
ahány féle színt szeretnél!
Ha például az egész masszát egy színűre szeretnéd,
akkor a tojáshabba is keverheted a színezéket,
mert robotgéppel sokkal könnyebben el tudod oszlatni,
és itt még a masszát sem dögönyözön agyon,
kisebb az esélye, hogy elfolyósítsd a keveréssel.
Ebben az esetben viszont nagyon ügyelj arra,
hogy a festéket akkor add hozzá,
amikor már csúcsos kemény habbá
állt össze a fehérje,
mert, ha a hab felverése előtt kevered bele, előfordulhat,
hogy a festék esetleges zsírtartalma miatt
a hab nemverődik fel!
A festékeknél ügyelj arra, hogy apránként adagolj,
mert a szín intenzívebb lesz egy kis idő elteltével!
Tehát adj időt a festékednek!
A túl sok festék higíthat a masszán!!
Folyékony festéket semmiképp ne használj!
A legjobb megoldás az ételfesték gélek vagy porok, melyek közül itt válogathatsz:
Gél állagú ételfestékek (edesstory.hu)
Ezután habzsákba töltöttem
és egy macaron sütőlapra nyomtam a masszát.
Ha nincs macaron sütőlapod itt találsz:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
Természetesen, egy szilikonos sütőpapír is megteszi.
Rajzolj rá elő köröket (2,5-3cm átmérőjűeket) egy ceruzával,
majd fordítsd át és
úgy helyezd bele egy gáztepsibe vagy a hátuljára,
így a grafit nem kerül bele a sütibe.
Habzsákok itt elérhetők:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
Nyomócsövek pedig itt:
az Én Édes Storym - Cukrászkellékek és alapanyagok (edesstory.hu)
Most az egyik legfontosabb része jön
a macaron készítésnek!
Ez pedig nem más, mint a pihentetés!!!!
Nagyjából 30-45 percre félre teszem pihenni.
Tipp:
Akkor jó a pihentetés, ha a teteje megbőrösödik, megszárad.
Az ujjaddal óvatosan hozzá érve, már nem lesz maszatos a kezed.
A sütőt 180 C-ra előmelegítem és amikor
a macaronok teteje már szépen bebőrösödött,
150C- on 12 percet sütöm.
A sütési időnél és hőfoknál,
mindig elmondom, hogy ez egy szuper kiindulópont,
de valójában ismerned kell a sütődet,
ki kell tapasztald.
Ha sokáig sütöd a macaronokat,
kiszáradnak és el is színeződhetnek,
ha túl korán veszed ki, túl ragacsos lesz
a papírról sütőlapról sem tudod rendesen leszedni
és csúnya vizes hatású lesz a textúrája.
A tökéletes makaron kívül roppanós,
belül pedig nyúlós és ragacsos.
Még egy tipp:
Ha kivetted a sütőből, várj néhány percet,
mielőtt leszednéd a sütőlapról.
Nem fog menni,
odatapad és el is törhet, megrepedhet!
Várj pár percet és utána szedd csak le!
Most pedig jöjjön a töltés !
Ahogy a másik macaron receptnél írtam,
a töltésre számtalan krémvariáció létezik.
Ime néhány:
Fehércsoki ganache vagy a kihabosított fehércsoki ganache.
Ehez receptet itt találtok:
Ganache Receptek (edesstory.hu)
A linken található recept fele elegendő ennek a macaron mennyiségnek a töltéséhez,
a kihabosított és a sima fehércsoki ganache-ból is.
Málna Ganache :
Ennek a receptjét pedig itt találjátok:
Ebből is elegendő a fél adag.
Svájci habcsók vajkrém recept is tökéletes megoldás lehet,
ízesítheted a vajkrémet pasztával, pürével, nutellával..
recept itt:
Svájci Habcsó Vajkrém (edesstory.hu)
A kék macaronokat töltöttem ezzel a vajkrémmel.
De akár a citromos pite fantasztikus krémjét is felhasználhatjátok.
A végeredményt megnézhetitek jobbra a galériában.
A fotókra kattintva nagy méretben is lapozgathatsz.
A galéria fotótit Szabó - Battancs Martin készítette:
(1) MS Photography & Film | Facebook